Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Megoldások

A mindenkori magyar kormányzat évek óta támogatja az oktatási intézmények függetlenedését a folyamatos anyagi ráfordítást igénylő, előfizetéses jellegű informatikai megoldásoktól. A Novell a kezdetektől fogva az egyik legfontosabb partner ezen célok megvalósításában. 2009-től 2012-ig több tízezer felhasználó és több száz oktatási intézmény számára tette elérhetővé az örökös alapinfrastruktúra licenceket a Novell HUEDU program keretében. A kezdeményezés sikerét látva a kormányzat 2013-ban kibővítette a programot egy teljesen nyílt forráskódú alkalmazáscsomaggal, így megszületett az OpenLab.

OpenLab labormunka-támogató alkalmazáscsomag

Az OpenLab egy szerver oldali és egy munkaállomás oldali programcsomagból áll, amelyek egymástól függetlenül is teljes funkcionalitással üzemelnek, a szerver oldali funkciók pedig tökéletesen együttműködnek a Microsoft Windows operációs rendszerrel felszerelt munkaállomásokkal is. A korábbiakhoz hasonlóan természetesen az OpenLab csomagot és annak bevezetés-, valamint üzemeltetés-támogatását is teljes mértékben ingyen biztosítjuk az oktatási intézményeknek a program ideje alatt.

SUSE Linux Enterprise Server

A szerver oldal az alábbi oktatástámogató funkciókat biztosítja felhasználói számára:

 • Gépterem felügyelet
  A beépített felügyeleti funkció lehetővé teszi a gépteremben lévő gépek képernyőjének zárolását, átvételét, üzenetek küldését, az oktatói gép képernyőjének megosztását, valamint a géptermi gépek távoli újraindítását, ki- és bejelentkezését. Mindezt linuxos, Windows XP és Windows 7 környezetekben is.
 • Hálózati korlátozás
  A hálózati korlátozás funkció segítségével a géptermi gépek csoportjaira profilokat kényszeríthetünk, amelyek lehetővé teszik az internet teljes tiltását vagy engedélyezését, valamint internetes oldalak whitelist és blacklist alapú szűrését.
 • Dolgozatkezelés
  A dolgozatkezelés funkció segítségével az oktatónak lehetőség nyílik a géptermi gépek egy csoportjára vagy összességére dolgozatokat kiajánlani, valamint megadott idő elteltével azokat automatikusan beszedni.
 • Tananyagkezelés
  A géptermi dolgozatkezelésen felül az oktatónak lehetősége van teljes tananyagok online megosztására, tudástárak és wiki oldalak létrehozására, házi dolgozatok és feladatok kiajánlására és menedzselésére, valamint tesztek íratására, akár anonim módon is.
 • E-napló rendszer
  A rendszer része egy teljes e-napló megoldás is, amely címtár integráltan biztosítja a diákok érdemjegyeinek és teljesítményének kezelését.
 • Metakereső alkalmazás
  Integrálásra került egy olyan kereső alkalmazás, aminek segítségével a tanároknak és diákoknak lehetőségük nyílik egyszerre több weboldalon, publikus és privát adatbázisba keresni tananyagokat, feladatokat vagy tanulást segítő eszközöket.
 • Kablink
  Az ingyenes és nyílt forrású Kablink csoportmunka szolgáltatás integrálásával az iskolák számára lehetőség nyílt a legmodernebb web2-es közösségi szolgáltatások használatára. Segítségével sokoldalúan és hatékonyan lehet az információkat megosztani, strukturált formában tárolni a dokumentumokat, vagy naptárakat, wiki oldalakat kezelni egy egységes webes felületen keresztül, mely korszerű mobil eszközökről is hatékonyan kezelhető.

 

Az OpenLab a fentiekben felsorolt oktatástámogató funkciókon felül több IT alapinfrastruktúra feladat ellátását is segíti:

 • Hardver- és szoftverleltár
  A leltár funkció lehetővé teszi a géptermi gépek hardver- és szoftveradatainak gyors lekérdezését windowsos és linuxszos gépekről egyaránt. Lehetőség van  az eredmények többszörös szűrésére, majd azok exportjára.
 • Hálózati dual-boot
  Az OpenLab szerver a munkaállomások számára lehetőséget biztosít dual-boot infrastruktúra kialakítására, amelynek segítségével a diákok az indításnál szabadon választhatnak a Linux és Windows operációs rendszerek közül. A hálózati dual-boot esetén nem szükséges a Linux operációs rendszer telepítése a végponti gépekre (ami általában igen munkaigényes), hanem a Linux opció választásakor az operációs rendszer szükséges elemei a hálózaton keresztül töltődnek le közvetlenül a végponti gép memóriájába, megkönnyítve ezzel a telepítést és a karbantartást is.
 • Hálózati szolgáltatások
  A nyílt forráskódú, ingyenes és könnyen kezelhető szoftverekből felépített alkalmazáscsomag számos hálózati alapszolgáltatást nyújt.
 • Levelezés
  Egységes levelezés tanárok, munkaállomások, és igény esetén a diákok számára, spam- és vírusszűrés, webes elérés, quotarendszer.
 • Felhasználókezelés
  Adminisztrátor, oktató és igény esetén diák felhasználók tömeges vagy egyesével történő felvétele, csoportokba rendezése, adminisztrációja, törlése és jelszókezelése.
 • Mentés és monitorozás
  A megoldás lehetőséget biztosít a szerveroldali mentésre, valamint az egyes kiszolgálók teljesítményadatainak, kihasználtságának és szoftver/hardver kiépítésének monitorozására.
 • Active Directory integráció
  Az oktatási intézmények részéről élénk érdeklődés mutatkozott , hogy az OpenLAB alkalmazáscsomag központi webes felülete és minden integrált szolgáltatás képes legyen ne csak a beépített openLDAP címtárból hitelesíteni a felhasználókat, hanem meglévő Active Directory címtárba is. Ezt az igényt kielégítve került továbbfejlesztésre az OpenLAB alkalmazáscsomag, hogy meglévő Active Directory címtárban tárolt felhasználókkal is lehessen bejelentkezni és használni az OpenLAB szolgáltatásait.

 

HUEDU 2009-2012

A Novell HUEDU program a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség támogatásával létrejött program célja, hogy segítse a nyílt forráskódú eszközök széleskörű megismerését és használatba vételét a magyar oktatásban.

tovább »