A Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium rendszergazdájának értékelése

Törzsgyökeres Windowsos vagyok, ezért talán kicsit elfogult is, azonban számomra igen kellemes csalódás volt a HUEDU OpenLAB szerver. Nagyon sok a különbség a Windows szerver és az OpenLAB között, de nekem is sikerült kiismernem magam úgy, hogy a Linux tudásom majdnem egyenlő volt a nullával. Sajnálom, hogy a tanulmányaim során a szakképzésen nem foglalkoztunk eleget Linuxszal. Az ismerkedési szakaszban voltak fennakadások, de a felmerült problémák nagy többsége felhasználói eredetű volt.

Az intézményben még zajlik a bevezetés, azonban lassan, de biztosan sikerült az OpenLAB egyre több funkcióját beépíteni a rendszerünkbe. Az iskolában leginkább a fájlszerver funkciót, a tanterem felügyeleti megoldást, a hálózati korlátozási modult, valamint a dolgozatok kezelése opciót használjuk aktívan. Az eddigi Windows fájlszerverünket váltottuk ki az OpenLAB kiszolgálóra. Minden diák számítógép és a tanári gépek nagy része beléptetésre került az OpenLAB által kezelt tartományba.
A tanároktól, valamint a igazgatónktól is pozitív visszajelzések érkeznek a rendszerrel kapcsolatban, valamint én is meg vagyok elégedve a csomaggal és a hozzá tartozó szolgáltatásokkal.

Az OpenLAB alkalmazáscsomag gyorsnak és megbízhatónak bizonyult a használat során. A webes felület egyszerű, könnyen ki lehet rajta igazodni és minden szükséges beállítás elérhető ezen keresztül, így a magamfajta kevésbé hozzáértő, Windowsos rendszergazdáknak is ajánlani tudom még ha kipróbálás szintjén is.

Amivel én bővíteném (magamnak) az talán egy gui lenne. Egyelőre az hiányzik nekem a legjobban.

Tóth István
Semmelweis Egyetem Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium