Home
Belépés : RSS : Twitter
Twitter
: Facebook

GYIK 2009-2012

A magyar állam és a Novell között megkötött licencmegállapodás alapján a magyarországi általános-, és középiskolai, illetve felsőoktatási képzést nyújtó intézmények költségek nélkül jogtisztán vehetik igénybe a Novell szoftver termékportfólió szinte minden elemét, akár az intézmény saját hálózatában, akár az oktatásban használatra.

A programhoz csatlakozó intézmények kiszolgáló és kliens oldalon egyaránt bevezethetik a termékek legfrissebb verzióit, vagy az igényelt licencek felhasználhatóak a jelenleg használt termékek legalizálására, követésére, frissítésére.

A használatba vételt a Novell hazai terméktámogatása segíti.

A programhoz való csatlakozás regisztrációt követően ingyenes.

 

Milyen termékek érhetők el a program keretében?

A Novell HUEDU szerződés keretében az alábbi termékek érhetők el:

 • Novell Open Workgroup Suite
 • ZENworks Configuration Management Enterprise
 • Novell Vibe
 • Novell Identity Manager
 • Novell Identity Manager Integration Module for Database
 • Novell Identity Manager Integration Module for Enterprise
 • Novell Identity Manager Integration Module for Tools
 • Novell Identity Manager Roles Base Provisioning Module
 • SUSE Linux Enterprise Virtual Machine Driver Pack Unlimited Images (instance)
 • ZENworks Orchestrate HPC 2-CPU Server (instance)
 • ZENworks Orchestrate Virtual Machine management 2-CPU Server (instance)

A termékekkel kapcsolatos további információ a termékoldalon található.

Figyelem! A termékek letöltéséhez regisztrálni kell a Novell Inc. weboldalán. A regisztráció ingyenes.

 

A felsorolt termékek milyen nyelvi verzióban használhatók?

A termékek használata nincs nyelvi verziók szerint korlátozva, ezért minden termék az össze megjelent nyelvi változatában a licenc erejéig szabadon felhasználható.

 

A termékek milyen verziói használhatók?

A fentiekben felsorolt termékek mindig a legfrissebb verziója, és az összes korábban megjelent verzió egyaránt szabadon használható. A program lejártakor, az aktuális licencverziók örökös használati joga marad a licencigénylők tulajdonában.

 

Kik jogosultak a licencigénylésre?

A programba regisztrált magyarországi általános vagy középiskolai, illetve felsőoktatási képzést nyújtó intézmények.

 

Használhatók-e otthon a termékek?

A SUSE Linux Enterprise Desktop operációs rendszer és az OpenOffice.org Novell Edition termékek otthoni használata az intézmények oktatói valamint diákjai részére engedélyezett.

 

A telepítőkészlet hogyan érhető el?

A termékek telepítő készlete a download.novell.com oldalon érhető el. A letöltés pontos helyét, valamint a termékek használatához szükséges kódokat a regisztráció után email-ben küldjük el.

 

Hogyan lesz a tanszékemnek licence?

Az egyes oktatási intézmények együtt, egy licencet kapnak, amit a regisztrációkor megadott személyhez juttatunk el.

 

Mi történik az adataimmal?

A megadott személyes adatokat a hatályos adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezeli a kiszolgálást végző projektiroda (Novell Professzionális Szolgáltatások Kft.). Az adatokat kizárólag a licencigényléshez, valamint a kapcsolattartáshoz használja fel.

 

Jár-e technikai támogatás a szoftverekhez?

A regisztrált felhasználók elektronikus támogatást vehetnek igénybe. Üzletileg kritikus alkalmazások technikai támogatásához külön Támogatási Szerződés megkötését javasoljuk.

 

Ideiglenes vagy örökös licenceket biztosít a program?

A regisztráció és licencigénylés feldolgozása után kiállításra kerül az aktuális szerződés lejáratának (2011. január 31.) megfelelő időtávra vonatkozó ideiglenes licencpapír. A program keretében biztosított licencek örökös használati jogot biztosítanak, mivel azonban csak korlátozott számban állnak rendelkezésre azért gondoskodnunk kell róla, hogy csak olyan intézmények rendelkezzenek velük amelyek valóban használatba is vették őket. Ennek érdekében a szerződés lejárta után a regisztrált intézményeket megkeressük, és bekérünk tőlük egy audit fájlt amely bizonyítja, hogy mely rendszereket vették használatba. Ezen audit fájlok alapján kerülnek kiállítása a végleges, örökös használatra jogosító licencfájlok.

 

Meddig lehet csatlakozni a HUEDU programhoz?

Bár folyamatos tárgyalások folynak a program meghosszabbításáról, jelenleg érvényes szerződés 2012. január 31-éig van, tehát a programba is eddig lehet regisztrálni. Ezután kezdődik meg a használatba vett licencek felmérése, és az örökös licencek kiosztása. A kiosztásra az igénylési sorrenben kerül sor.

 

Milyen támogatási szolgáltatás lesz elérhető a program esetleges befejeződése után?

Természetesen a Novell célja a szerződés esetleges lezárulta után is a felhasználók elégedettségének biztosítása lesz, ezért több szintű szolgáltatási csomagot fog biztosítani a HUEDU-hoz csatlakozott intézményeknek. Továbbra is üzemeltetni fogja az ingyenesen elérhető közösségi támogatási rendszert, ahol a Novell rendszermérnökei is válaszolnak majd a felmerülő kérdésekre. Ezeken felül lehetőség lesz egyedi támogatási szerződések, valamint speciálisan az oktatási intézmények számára biztosított havi bevezetés támogatási szerződések megkötésére is. A rendszergazdák és informatikusok továbbképzésére tanfolyamokat fogunk indítani az ország nagyobb városaiban, amelyeken a programhoz csatlakozott intézmények alkalmazottainak kedvezményes részvételt fogunk biztosítani.

 

Létezik SUSE Linux Desktop Érettségi változat?

Igen. A Novell elkészítette a SLED 11 SP1 alapú, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által bevizsgált és jóváhagyott változat, amelyen oktatható és vizsgáztatható az érettségi tananyaga.