Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Linux az Oktatásban 2013

Az alábbi bejegyzést Czanik Péter publikálta a BalaBit Blogon.

“Pár hete részt vettem Budapesten a Linux az Oktatásban konferencián. Ez, mint a neve is mutatja, elsősorban a magyarországi oktatási intézményeknek szól, de persze minden Linux iránt érdeklődő találhatott magának érdekes témát. Eredetileg mint openSUSE nagykövet mentem, egy rakat openSUSE 12.3-as DVD-vel és a hamarosan megjelenő openSUSE 13.1 előzetesével a laptopomon. Ezt főleg délelőtt nézték meg és próbálták ki sokan és kérdeztek az openSUSE múltjáról, jövőjéről.

Bár a fókusz az oktatás volt, én végül a kiállítók közül nem a közvetlenül oktatással foglalkozókat látogattam meg, hanem a különböző Linux disztribúciókat és persze a FreeBSD asztalát. És ahogy egy kolléga mondani szokta a SUSE kabala állatkájára utalva: igazi kaméleonként minden asztalnál az adott rendszer előnyeit magyaráztam az érdeklődő tanároknak, mert hát openSUSE mellett használok FreeBSD-t, Fedorát, Ubuntut, és még sok más Linux-ot is. Végül, de nem utolsó sorban sokan megkerestek syslog-ng-vel kapcsolatos kérdésekkel is, látva rajtam a syslog-ng feliratú pólót.

Habár kiállítóként voltam első sorban a konferencián, azért persze pár előadást is meghallgattam. Az első a samba legújabb, négyes verziójáról szólt, ill. arról, hogyan lehet belőle Active Directory szervert konfigurálni. Ez számomra azért érdekes, mert így Windows indítása nélkül tudok AD authentikációt használni a különböző teszt gépeimen :-)

A másik előadás amit meghallgattam openSUSE kötődésű volt. A SUSE magyarországi képviselete fejlesztett openSUSE alapokon egy OpenLab elnevezésű alkalmazás csomagot oktatási intézményeknek. Ez szerver és munkaállomás oldali komponensekből áll, és szerver üzemeltetőként be kell vallanom, hogy már csak a szerver oldalra emlékszem igazán.

A szerver sok, egymástól függetlenül is használható alkalmazásból lett összeállítva. És nem csak összeállítva, de gondosan összecsiszolva és összefogva egy egységes webes felülettel. A szerveren az alkalmazásokat két nagyobb csoportra lehet osztani. Az első csoportba tartoznak az oktatáshoz közvetlenül köthetőek. Ilyenek az e-napló, gépterem felügyelet, dolgozat és tananyag kezelés valamint az órarend készítés is, amelyek mind nagyban könnyíthetik az iskolák életét – már ha hajlandóak megszabadulni a papír alapú működéstől.

Az alkalmazások másik csoportja nem közvetlenül az oktatást támogatja, hanem a rendszergazdák munkáját segíti az alap IT infrastruktúra feladatok ellátásában. Felhasználó kezelés LDAP alapokon kifejezetten iskolai szempontok alapján (pl. osztályok rotálása tanév végén), levelezés, hálózat elérés, tartalom szűrés szabályozása, fájl szerver, rendszeres mentés, stb.

Az OpenLab alkalmazás csomag nyílt forráskódú szoftverekre építkezik, bárki által ingyenesen letölthető, használható. Az általános rész nagyszerűen használható otthoni, kis irodai hálózatokhoz is fájl kiszolgálóként, tűzfalként, vagy a kettő kombinációjaként. Igény felmérés, telepítési és üzemeltetési támogatás azonban csak a HUEDU programhoz csatlakozó oktatási intézmények számára érhető el, számukra viszont ingyenesen.”

Várjuk véleményed