Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook
Facebook

Az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola visszajelzése

Az OpenLab rendszert eddig az Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola C112-es számítástechnika termében teszteltük, egy hálózati kártyás üzemmódban. A rendszer könnyen kezelhető, jól átlátható kezelőfelülettel rendelkezik. Tapasztalataink alapján a rendszer jól használható az informatika oktatásában.

Olyan stabil és megbízható alapokra épít, mint az openSUSE 12.2. Ezen kívül számos, az oktatás során igen hasznos funkciót beépítettek készítői. Az iTALC használatával lehetővé válik a tanulók munkájának folyamatos figyelemmel kísérése a számítógépek fizikai elhelyezkedésétől függetlenül. Szükség esetén pedig a pedagógus beavatkozhat, ha egy diák elakad vagy nem a feladatát végzi. Az Ilias e-learning rendszer segítségével könnyűszerrel készíthetők tesztek, feladatok. Hagyományos oktatási formák esetén hasznos, hiszen megkönnyíti az ismeretellenőrzést és a számonkérést. Lehetőséget teremt a tehetséges diákok számára a képességeiknek megfelelő feladatok közreadására. A leszakadó, gyengébb képességű tanulók esetében pedig az ismétlésre, gyakorlásra is. Az interneten elérhetővé tett tananyagok és feladatok segítségével az oktatási intézmények akár távoktatási programokat is indíthatnak. Hasznos lehet az e-napló szoftver is, de ezt nem próbáltuk, mivel iskolánk jelenleg másik elektronikus napló változatot használ.

A kliensek telepítésével a tanulói gépeken egy teljes értékű Linux operációs rendszerhez jutottunk, amely ugyan csak az általánosan használt szoftvereket tartalmazza, de bármikor bővíthető. Az openSUSE csomagtárolóiban pedig nagyon sok nyílt forráskódú szoftver található. A csökkentett szoftverkészletnek köszönhetően egyrészt valóban gyorsan megy a telepítés, másrészt pedig így csak azok a programok kerülnek a tanulói gépekre, amelyek valóban az oktatási célok megvalósításához szükségesek. Az eddigi jó tapasztalatokon felbuzdulva most készülünk egy két hálózati kártyás szerver telepítésére, és folyik az OpenLab bemutató tantermünk kialakítása.

A fentiek alapján, és mert iskolánkban növelni kívánjuk az oktatásban használt szabad szoftverek arányát kérjük, hogy részt vehessünk 570 felhasználóval (tanulók és pedagógusok) a HUEDU programban. A csatlakozás azért is fontos számunkra, mivel az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete akkreditáció alatt álló képzéseinek egyik fő célja, hogy az OpenLab rendszer bemutatásán keresztül felkészítse a nyílt forráskódú rendszerek használatára a pedagógusokat, informatika tanárokat, valamint rendszergazdákat. Bízom benne, hogy az Önök HUEDU programja és az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete által szervezett képzések révén egyre több pedagógus és diák ismerheti meg a Linux alapú rendszerek használatát.

Tisztelettel:
Gál Tamás
informatika tanár

 

Várjuk véleményed