Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook
Facebook

OpenLab tapasztalatok a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolában

A budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola a 2012/2013-as tanév második felében kapta meg a felkérést, hogy próbálja ki a Novell HUEDU Programban kidolgozott OpenLab rendszert.

Az iskola szakmai jellegét tekintve egy sok-sok éve kidolgozott, folyamatosan továbbfejlesztett, szerver oldalon alapvetően Linux-os (Fedora és Ubuntu disztribúciók), kliens oldalon pedig Windows-os platformon alapuló rendszert üzemeltet, így az OpenLab-ot értelemszerűen nem az egész iskola rendszerén, hanem csak laborkörülmények között próbáltuk ki a 12. évfolyam hálózatok gyakorlatának keretében.

A rendszert először virtuális környezetben teszteltük, míg a végén pár gépet bevonva a munkába, valós környezetben is kipróbáltuk.

Összességében a következő véleményünk alakult ki a rendszerről:

A szerveroldal felépítése jól átgondolt és aprólékosan kidolgozott rendszer. Minden olyan összetevővel rendelkezik, amely egy iskola életében a napi munkához szükséges. A Mayor elektronikus napló jelenleg a legjobb ilyen megoldás az országban, mi is ezt használjuk, örömmel vettük, hogy itt is ezzel találkozunk. Az Ilias e-learning és tananyagkezelő rendszer is jó választás, bár az iskolánk a Moodle mellett tette le a voksát. Érdemes lenne átgondolni, hogy választhatóan a Moodle is beépítésre kerülhetne-e az OpeLab csomagba. Az integrált laborfelügyelet nagyszerű és jól használható megoldás a gyakorlati órák támogatására, míg a tűzfal és proxy beállítások lehetővé teszik, hogy a diákok tényleg csak a tananyaggal foglalkozzanak. A rendszergazdák álma, hogy a felhasználókat egyetlen helyen kell csak adminisztrálni, és minden más innen használja őket. Az OpenLab szerver oldalán nem lehet hibát találni, akár a levelezés, akár a DNS, a tűzfal, a proxy, a DHCP kezelés tökéletesen kidolgozott, jól használható rendszerré állt össze.

A kliensoldal már nehezebben ítélhető meg egy alapvetően Windows-os rendszerre épülő oktatásban. Igazságtalan lenne bármiféle hibakeresés, hiszen alapvetően nem ültethető át Linux-os alapokra egy ezer szállal Windows-hoz köthető iskola.

Mivel az informatikaoktatás a gyakorlati szinten megadott szoftverekhez kötődik, és bármilyen változtatás is csak felmenő rendszerben képzelhető el, a helyzet megoldása nem könnyű. Talán két úton képzelhető el a „fájdalommentes” áttérés: Az egyik valamilyen Linux-os környezetben futó virtuális gép használata, melyen belül egy Windows-on már futtathatók a szükséges programok, vagy az egyre népszerűbb felhő alapú alkalmazások használata.

Összegezve a tapasztalatokat egy nagyszerűen összerakott rendszert ismerhettünk meg, melyet jelenleg a Neumann János Számítástechnika Szakközépiskolában ha nem is a napi munkában, de a Linux oktatásban nagyszerűen fel lehet használni.

Bálint György

gyakorlati oktatásvezető

Várjuk véleményed