Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

HUEDU 2.0

Köz- és felsőoktatási célokra ajánlott fel térítésmentesen több informatikai cég nyílt forráskódú és szabadon felhasználható szoftvereket – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkára és Dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára 2013. február 13-án, Budapesten.

A felajánlást tevő cégek között szerepel az IBM, a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet és az ULX. Az informatikai vállalatok ingyenesen bocsátanak rendelkezésre a tanárokat és a diákokat egyaránt segítő, az oktatást megkönnyítő termékeket, a hozzájuk tartozó licencekkel és széleskörű terméktámogatással.

A Novellnek korábban is volt HUEDU néven egy egy iskolák számára testre szabott, openSUSE-alapú szoftvercsomagja, emellett a vállalat a kiterjedt tulajdonosi szoftverportfóliójának egyes elemeit is kedvezményesen kínálta oktatási intézmények számára. A most elindított HUEDU 2.0 keretében az openSUSE-alapú rendszert új komponensekkel egészítik ki, belekerül hardver- és szoftverleltár, e-napló rendszer, a hálózati és internetkapcsolat szabályozása, a gépterem-felügyelet, az oktatás számára testre szabott Linux környezet és a tananyagkezelő rendszer is. A korábbiaktól eltérően minden komponens nyílt forrású – tudta meg a HWSW.

A NetIQ Novell SUSE képviselet felmérést végzett a hazai oktatási intézmények vezetői körében, és az eredmények alapján fogott neki a HUEDU 2.0 kialakításának – ez nem egy nemzetközi egységcsomag lokalizációját jelenti, itthon a hazai felhasználókra szabott komponenseket fejlesztettek a termékcsomagba.

Várjuk véleményed