Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Egyre nagyobb hangsúlyt kap az open source a brit közszférában

Egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a nyíltforráskodú megoldások az Egyesült Királyság közigazgatásában. A hivatalos szervek is mind jobban felismerik a szabad szoftver jelentőségét, és ebben nemcsak válság miatti ingyenes, vagy alacsony ügyféltámogatási költségek iránti fokozott igény említhető, de a nyílt forráskód minden előnye, többek közt az egy adott gyártótól való függési helyzet kialakulásának elkerülése is komoly motívum. A nyíltforráskódú eszközökkel hosszú távon is jól kalkulálható, tervezhető anyagi és szervezeti vonzatok járnak, és adott esetben akár önerőből saját fejlesztéssel is megoldható egy-egy speciális feladathoz szükséges kiegészítő létrehozása.

Eredetileg tavaly márciusban mutatta be a brit kabinet azt a stratégiát, melynek keretében a tíz legfontosabb területen igyekeznek majd nyíltforráskódú eszközöket használni. Ilyenek például az idegenforgalom, a kórházak, megyei tanácsok, de a kormányzati szervek is ide tartoznak. A változtatás menetében mindvégig az interoperabilitás (együttműködő képesség) és a biztonság mint kiemelt szempont jelenik meg.

A program olyan eredményeket tud felmutatni, mint az Oxfordshire megye weblapjának áttérése Drupal rendszerre, de több kórház is tervez már opensource betegnyilvántartási rendszert, valamint a Közlekedési Minisztérium is keres megfelelő  nyíltforráskódú webes megoldásokat, illetve Bristol költöztette át nemrégiben a teljes levelezését. A folyamatok egyesek szerint túl lassan mennek végbe, és elemzők szerint ennek egyik fő oka a hosszas, mintegy 18 hónapos engedélyeztetési procedúra lehet.

Várjuk véleményed