Home
Belépés
Belépés
: RSS
RSS
: Twitter : Facebook

Van választás: Kalózkodás helyett open source

A statisztikák tanúsága szerint a felhasználók közel fele inkább illegálisan használja a lopott szoftverét, és ez alól láthatóan az üzleti szféra tagjai, döntéshozói sem kivételek.

A Business Software Alliance (BSA) friss beszámolóiból arra a következtetésre lehet jutni, hogy ez a probléma korántsem csak a magánfelhasználóknál jelentkezik, hanem legalább ennyire érinti a cégek szoftverfelhasználását is. A “2010 Global Software Piracy” című tanulmányban 15 ezer felhasználót vizsgáltak meg 32 országból, és így jutottak erre a következtetésre, valamint azt is szemléltetik, hogy az arány országonként erősen eltérő, míg például az Egyesült Királyságban ez 27 százalék, addig Kínában 86, Nigériában 81, de Vietnamban is 76 százalék.

Pedig ezek az arányok lehetnének kedvezőbbek is, hiszen sokan nincsenek tisztában azzal, ha kivételesen nem valamilyen speciális körülmény kényszeríti őket egy adott alkalmazás, vagy operációs rendszer használatára (AutoCAD, SAP, Macromedia Flash, legújabb játékok stb.), akkor igenis van választásuk. Ez a teljes értékű, de ingyenes alternatíva a legtöbb esetben nyújtja mindazokat a funkciókat, szolgáltatásokat, amelyekre szükségünk van.

A nyíltforráskodú szoftver forrása nyílt, így egyrészt megismerhetjük, és nem titkolják előlünk, hogyan is működik. A napjainkban a szoftverszabadalmak körül zajló pereskedések, csatározások is jól mutatják, hogy mekkora a harc az innováció körül, amelynek kétségtelenül az egyik fellegvára éppen a nyíltforráskód.

További előny másfelől, hogy ingyenesen használható, korlátlan alkalommal telepíthető. Számos helyen – ha nem is mindenhol – elvégezhetőek lennének a feladatok nyiltforráskódú eszközökkel. A magánemberek szintjén sok esetben teljesen kiválthatóak lennének a korábbi illegális komponensek (operációs rendszer, Office program, felhasználói programok). A cégek vagy éppen az oktatási intézmények esetében – még ha nem is az ingyenes, hanem a technikai supporttal is megtámogatott változat mellett döntenek, – csak töredéke lenne a költség. Az oktatásban pedig a diákok számára egyre inkább része a versenyképes tudás része, hogy a nyíltforráskodú megoldásokról egyáltalán tudjanak, illetve ezekhez magas színvonalon értsenek is.

Várjuk véleményed