Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Huedu, én így szeretlek

Sokaknak csak és kizárólag a Microsofttal kötött szerződés (Campus és School) jut az eszükbe, ha oktatással kapcsolatos szoftvercsomag megállapodásra gondolnak. Ám ez koránt sincs így, évek óta létezik a huedus megoldás is. E program részleteinek áttekintése, a kétféle konstrukció összevetése nem haszontalan: mik a lehetőségei a magyarországi általános, középiskolai vagy felsőoktatási intézményeknek?

A Huedu biztosította konstrukcióban az oktatási intézmények mindig a programtermékek legfrissebb verzióját kapják meg, a Novell termékportfólió szinte minden elemét ingyenesen használhatják. Ám a dolog rugalmasan működik: ezzel egyidejűleg jogszerűen használhatják bármelyik korábbi változatot is, és a program lejártakor az aktuális licencverziók örökös használati joga ott marad a licencigénylők birtokában.

És persze az is egy érdekes kérdés, vajon mi lesz akkor, ha a Core CAL-ra fordított összeg egyszer majd esetleg csökkenni fog. Ha a közoktatási és felsőoktatási gépek számát együttesen körülbelül 250 ezerre becsüljük, láthatóan sok gépről, és a licencek árat tekintve pedig sok pénzről beszélünk. Mindemellett az idén júniusban bekövetkezett változások (miszerint a tanárok a továbbra is ingyenesen használhatják otthon a Microsoft operációs rendszerét és irodai alkalmazásait, míg a  a diákok a továbbiakban elesnek ettől a lehetőségtől) miatt is várhatóan többen fognak a huedus megoldások irányába elmozdulni. Aminél nem elhanyagolható szempont, hogy az otthoni használat esetében mind az oktatók, mind pedig a diákok jogszerűen használhatják ezeket, magyarán ez mind a SuSE Linux Enterprise Desktopra, mind pedig a LibreOffice Novell Editionre igaz.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) mindenesetre hosszú ideje, tudatosan vizsgálja felül, és igyekszik konszolidálni az oktatási intézményekkel kapcsolatos szoftverkérdéseket, szerződéskötéseket és ebben jelentős, egyre növekvő szerepet szánnak a nyíltforráskódnak is.

Várjuk véleményed