Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

OS4Ed: kezdeményezés amerikai iskoláknak

A hazai HuEdu programhoz hasonlóan a világ számos országában léteznek kezdeményezések a nyílt forráskódú szoftverek oktatási szférában való felhasználásának ösztönzésére. Az egyik ilyen az amerikai OS4Ed, vagyis Open Source for Education kezdeményezés: a site olyan nyílt forráskódú megoldásokat kínál, amelyek kifejezetten oktatási intézmények mindennapi menedzselését hivatottak támogatni.  Ezen szoftverek segítségével az oktatási intézmények függetlenedhetnek a drága kereskedelmi alkalmazásoktól, azok szolgáltatóitól és – minimális költségek mellett – saját kezükbe vehetik az iskolai rendszerük irányítását.

Az oldalon alapvetően három szoftvert kínálnak: az openSIS

openSIS
openSIS
egy hallgatói információs rendszer, amely általános iskolai rendszerektől fölfelé minden rendszert támogat. A nyílt forráskódú, web-alapú programot oktatási szakemberek alkották meg. Tartalmaz demográfiai információkat, órarendet, osztálykönyvet stb.

Ezenkívül a programok közt megtaláljuk még az OpenIntel: ez egy oktatási adattárház alkalmazás, amely a diákok fejlődésének nyomon követését is segíti. A harmadik alkalmazás a Quick Member, amelynek több szolgáltatása is van, köztük egy tagságiviszony-kezelő rendszer.

Az OS4Ed által nyújtott nyílt forráskódú professzionális megoldások az alapítók reményei szerint jövőben kiszoríthatják a kereskedelmi szoftvereket az oktatásból, mivel ugyanazokat a szolgáltatásokat képesek nyújtani. Ezen felül legtöbbször részt vesznek a fejlesztésben olyanok, akik az adott területen aktívan dolgoznak, ezért olyan funkciókat építenek a szoftverekbe, amelyek a felhasználóik valós igényeit elégítik ki, míg ezt némely esetben egy kereskedelmi szoftver nem valósítja meg. A nyílt forráskód előnye pedig az oktatás állandóan változó, fejlődő mivolta miatt érzékelhető, mivel ezeket a szoftvereket szabadon, igényei szerint módosíthatja bárki.

Várjuk véleményed