Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Open source-szal is foglalkozik az új indiai egyetemi labor

A jövő mérnökei és az IT ipar jövője szempontjából is már most érdemes elkezdeni az oktatás és az ipar összekapcsolását – minderre már Indiában is felfigyeltek. A NASSCOM becslése szerint az indiai IT szektor az idei évben 250 ezer új szakembert fog alkalmazni és a következő esztendőkben ez a szám csak egyre nagyobb lesz.

Problémát jelent azonban (akárcsak hazánkban) a megfelelő munkaerő felkutatása. Napjaink dinamikus üzleti és technológiai környezete miatt a felsőoktatásban a tananyagot folyamatosan frissíteni és fejleszteni kell, hogy naprakész, valamint az ipar szükségleteit kielégítő tudással kerüljenek ki a végzett diákok. Ezért az ipari vállalatoknak és az oktatási intézményeknek össze kell fogniuk annak érdekében, hogy ez megvalósuljon.

Az amerikai, elsősorban folyamatmenedzsment, dokumentumkezelő, adattárház és üzleti intelligencia megoldásokat fejlesztő Virtusa Corporation komoly lépést tett ezen a területen: szándéknyilatkozatuk alapján a dél-kelet-indiai Chennai-ban működő Sathyabama Egyetemen egy webes és mobilalkalmazás fejlesztő laboratóriumot hoznak létre. A labor arra hivatott, hogy a diákok olyan eszközöket ismerjenek meg és olyan tudást sajátítsanak el, amelyek a jelenlegi IT világ eszközei és módszerei, és amelyek később a valódi életben válnak majd hasznossá számukra.

A laboratórium aktuális informatikai eszközöket használ a diákok oktatására. A laborban tanuló diákoknak külön kurzusok fogják bemutatni a nyílt forráskód, az internet, vagy éppen a mobil informatika világát, amelyek jelenleg meghatározó technológiái és irányai az informatikának. Az egyetemek és az ipar ilyen jellegű összefonódása révén a friss diplomások tudásában egyre inkább biztos lehet egy vállalat, és persze maga a diák is, aki pontosan tisztában lesz képességeivel, és könnyebben megtalálja majd a neki megfelelő állást.

Várjuk véleményed