Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

A Montessori módszer és a nyílt forráskód

Maria Montessori a XX. század egyik legnagyobb hatású pedagógiai rendszerének megalkotója. Montessori egészen új módszert fejlesztett ki a gyerekek oktatására. A „Kövesd a gyereket” elv alapján minden gyermek számára biztosítani kell a problémák önálló megoldását, a felfedezés örömét, személyisége fejlődésének szabadságát.

Napjainkban ismét egyre népszerűbb ez az oktatási módszer a hagyományossal szemben, éppen úgy, ahogy a nyílt forráskód is egyre szélesebb körben használt, mint a fizetős szoftverek. Montessori úgy találta, hogy ha a gyermekeket megfosztják az önálló döntések meghozatalának lehetőségétől, akkor a személyiségük nem fejlődik ki teljesen és később egyénileg már nem, csak mások segítségével fognak tudni döntést hozni. Ezzel analóg módon a nyílt forráskód lehetőséget ad mindenkinek, aki felhasználja, fejleszti, terjeszti, vagy karbantartja, hogy hiteles közvetítője legyen a technológiának. Ez nem csak szoftver, de egyben a személyiség fejlődését is segíti.

Sergey Brin és Larry Page, a Google kereső kifejlesztői, valamint Jeff Bezos, az Amazon alapítója os Montessori típusú képzésben részesültek. Ezt egy TV adásban említették meg, mint a legfontosabb tényezőt, amely sikerükhöz vezetett. Az ő példájukon okulva érdemes elgondolkodni azon, hogy Montessori módszerét és a nyílt forráskódú megoldásokat az oktatási rendszerünkbe bevezessük, hiszen mindkettő a próbálkozáson és megismerésen alapuló módszer, amely a legjobban fejlesztheti a személyiséget.

Várjuk véleményed