Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Web 2.0 eszközök és a nyílt forráskód

Sokan igyekeznek olyan szoftvereket alkotni, amelyek konkurensei a nagy vállalatok, mint az Adobe Photoshop, a Microsoft, vagy az Appl, drága szoftvereinek. Rövid idő alatt találhatunk az interneten olyan ingyenes alkalmazásokat, amelyek kiválthatják ezeket a szoftvereket, és a legtöbbjük még ráadásul nyílt forráskódú is.

Rögtön ott van például az Adobe Photoshop alternatívája a nyílt forráskódú GIMP, amellyel szinte ugyanarra vagyunk képesek, mégis ingyenes. Az Apple iMovie a film szerkesztés terén valóban kiváló, de ha nem engedhetjük meg magunknak, akkor ott van az ingyenes Jay Cut vagy videójátékok tervezéséhez a Gamestar Mechanic.

Amikor nem található nyílt forráskódú megoldás, akkor pedig a web 2.0 eszközök jelenthetik a megfelelő alternatívát. Ezek az eszközök ráadásul nem igénylik a gépre telepítést, így bárhonnan elérhetőek. Ezzel is ösztönözve a diákokat a használatukra, mivel a munkahelyi, iskolai, és az otthoni, de bármely más számítógépen is ugyanazzal az eszközzel dolgozhatnak, tanulhatnak.

A nyílt forráskódú megoldások személyre szabhatók, amennyiben valaki ért a programozásukhoz, és ösztönözheti is a diákokat arra, hogy elsajátítsák ezt a tudást. Ez a két technológia látszik leginkább ösztönözni a diákokat arra, hogy a digitális világot, maguktól, minél jobban megismerjék.

Várjuk véleményed