Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Nyílt forráskód – tévhitek és válaszok

A nyílt forráskódú szoftverek és megoldások kapcsán sok tévhit él, és tart vissza egyeseket annak használatától. Lássuk a legfontosabb tényeket, amelyekkel  érdemes tisztában lenni a nyílt forráskóddal kapcsolatban, mielőtt véleményt nyilvánítunk róla, vagy használni kezdjük.


Nem csak Linuxon használhatjuk!

Amikor a nyílt forráskód egy beszélgetés témája, általában elkerülhetetlen, hogy a Linux felé terelődjön a szó, mert legtöbben úgy gondolják, hogy a nyílt forráskód összekapcsolódik, hozzátartozik a Linuxhoz. Ez azonban koránt sincs így. Rengeteg olyan nyílt forráskódú projekt létezik, amely platform független, sőt sok olyan is, amely kifejezetten Windowsra készült. Ezeken kívül pedig a nagy játékosokról sem szabad megfeledkeznünk, mint az Apache, a MySQL és a Drupal stb., akik a legnagyobb színvonalú szolgáltatásokat nyújtják az adott területen, sokszor vetélytárs nélkül.

A nyílt forráskód nem mindig ingyenes.

A nyílt forráskódú megoldások annak ellenére, hogy a kód szabadon hozzáférhető, nem mindig ingyenesek. Sok olyan társaság van, amely nyílt forráskódú projekteket fejleszt, mégis pénzt keres azok eladásából. A legtöbbször olyan hozzáadott értékért kérnek pénzt, mint a támogatás vagy plusz tulajdonságok. A legtöbb esetben azonban kiadnak egy „közösségi” változatot is, amely ingyenes. Jó példa erre a Zimbra, amely egy kiváló, erőteljes email és csoportmunka eszköz. Ennek az ingyenes változat mellett több olyan kiadása is van, amelyért fizetnünk kell a pluszszolgáltatások miatt.

A támogatás kérdése.

A nyílt forráskódú szoftverekre jellemző, hogy a közösség nyújtja a támogatást. Ennek a közösségnek azonban a legtöbbször tagja a kód létrehozója is. Ez nem egy vállalatbarát 7/24 támogatás, de sokszor ugyanolyan gyors és profi segítséget kapunk. Ezen kívül találhatóak olyan szervezetek, amelyek akár függetlenül pénzért nyújtanak támogatást nyílt forráskódú szoftverekhez.

A kód átlátszósága.

A nyílt forráskód definíció szerint teljesen hozzáférhető. Ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy élni is kell ezzel a lehetőséggel. A legtöbben úgy használnak nyílt forráskódú terméket, hogy egyszer sem nyúlnak a kódhoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben nekünk, vagy szervezetünknek  éppen arra volna szüksége, lehetősége lenne, hogy testre szabja a kódot, amit viszont zárt szoftverekkel nem tehetne meg. A szerkeszthető kód oktatási területen is igen kiváló lehetőséget teremet arra, hogy a diákok létező, élő és modern eszközök fejlesztésével sajátíthassák el a programozás módszereit.

Nem csak programozóknak.

Általános tévhit, hogy mivel a kód szabadon hozzáférhető, ezért csak programozók választják a nyílt forráskódú szoftvereket. Az, hogy a kód hozzáférhető és átépíthető, nem jelenti azt, hogy élni is kell ezzel a lehetőséggel. Nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a legtöbb nyílt forráskódú szoftver felhasználó biztosan nem ért egy programozási nyelvhez sem. Ezért bárki nyugodtan letölthet, telepíthet és használhat bármilyen nyílt forráskódú terméket, nem lesznek olyan nehézségei, amik egy fizetős szoftver esetében nem fordulhatnak elő.

Nem törvénytelen.

A nyílt forráskódú szoftverek különböző nyílt forrású licencek alá tartoznak, amelyek megszabják, hogy milyen módon használható fel a kód. Általánosságban elmondható, hogy a nyílt forráskódú szoftverek felhasználása semmilyen szerzői jogi szabályba nem ütközik.

Nem csak profiknak.

A nyílt forráskódú szoftverek éppen úgy telepíthetőek ma már, mint a kereskedelmi társaik. Nem szükséges semmilyen extra tudás ahhoz, hogy telepítsük a programokat, és használatukhoz sem kell semmi plusztudás, mint egy zárt programhoz. A nyílt forráskódú szoftverek éppen úgy, mint a fizetősek, az átlagos felhasználóval ellentétesen fejlődtek. Minél kevésbé szakértőek a számítógép használók, annál egyszerűbbek a programok.

A legtöbb nyílt forráskódú szoftver épp oly könnyen elérhető, mint fizetős vetélytársa.

A nyílt forráskódú programok ott vannak mindenhol. Elérhetőek a Download.com oldalról, az Android Marketről, minden Linux disztribúció Program telepítőjén keresztül és világszerte több weboldalról. Még a Microsoftnak is van saját nyílt forráskód oldala. A korai gyökereitől eltérően a nyílt forráskódú megoldások megtalálása ma már nem olyan, mint tűt keresni a szénakazalban.

A freeware, a shareware nem ugyanaz, mint a nyílt forráskód.

A legtöbben ismerik a freeware és a shareware fogalmát, de nem biztos, hogy tisztában vannak azzal, hogy ez a két fogalom nincs összefüggésben a nyílt forráskód fogalmával. Egy shareware illetve freeware program lehet természetesen egyben nyílt forráskódú is, épp úgy, mint zárt.

Valószínűleg már most is használod.

Milyen böngészőt használsz? Firefoxot? Akkor te máris nyílt forráskódú szoftvert használsz. A legtöbben úgy használnak nyílt forráskódú programokat, hogy nem is tudnak róla. Néhány példa, amely nagy népszerűségnek örvend és emiatt sokan használják: OpenOffice, Thunderbird, Drupal, WordPress, GnuCash, Notepad++ stb. És ez még csak egy nagyon apró szelete a széles körben használt nyílt forráskódú programoknak.

A nyílt forráskódú szoftverek felnőttek. Legtöbb esetben vannak olyan jók, mint fizetős vetélytársaik és sok esetben jobbak is azoknál. A nyílt forráskódú szoftverek egyre elterjedtebbé válnak. A tradicionális számítástechnika felől ma egyre inkább a felhő és a virtualizáció világa felé tolódik a felhasználók érdeklődése is, ahol a nyílt forráskódú megoldások egyelőre dominálnak.

Várjuk véleményed