Home
Belépés : RSS
RSS
: Twitter : Facebook

Díj nyílt forráskódú iskolai szoftver használatáért – Az iskolának is jó

Az Iconito egy francia nyílt forráskódú szoftver, amit iskolák menedzselésének és az oktatás megkönnyítésére hoztak létre. Egy PHP alapú portálról van szó, amely telepíthető kereskedelmi operációs rendszerekre is, de elsősorban GNU/Linux rendszerek támogatására van felkészítve. Ezen kívül Apache webszervert és Mysql relációs adatbázis kezelő rendszert használ a szoftver.

Az Iconito felhasználói közül a közelmúltban 6 intézmény kapott díjat, amelyek felhasználásának módjával emelkedtek ki, vagy éppen azzal, hogy új területen alkalmazták a szoftvert. A díjakat a CAP-TIC informatikai egyesület és az Académie d’Aix-Marseille, valamint az Iconito fejlesztésében résztvevő szervezetek osztják ki minden évben.

A díjazás nem csak a nyílt forráskódú Iconito-t népszerűsíti, de az oktatási intézményeket is. Az oktatási intézményeknek, akik az Iconito használata mellett döntöttek és fordítanak arra energiát, hogy fejlesszék azt, jó reklám a díjazás, amely miatt több diák érdeklődhet majd az intézmény iránt és támogatók is feltűnhetnek.

A nyílt forráskódú szoftverek népszerűsítésének jó módja az, hogy ilyen, vagy ehhez hasonló módon jutalmazzák azokat a felhasználókat, akik valamit hozzátesznek a szoftverhez, vagy éppen új területen alkalmazzák azt. Ez a lehetőség csak az önállóan módosítható nyílt forráskódú szoftverek esetén áll fenn, a kereskedelmi szoftverek zártságuk miatt nem alkalmasak erre. A nyílt forráskódú szoftverek éppen ezért népszerűbbek oktatási területen, ahol az oktatás részét képezheti magának a szoftvernek a fejlesztése.

Várjuk véleményed