Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Az ODF jelene és jövője

Öt év telt el azóta, hogy az Open Document Format (ODF) hivatalos ISO szabvány lett. Azóta, főleg az utóbbi évben jelentős erőfeszítéseket tesznek a kormányzati szférában, de az oktatásban és piaci vállalatoknál is, hogy a nyílt dokumentumformátum váljon hivatalossá, és széles körben használttá. Teszik ezt azért, mert ezen a nyílt szabványon keresztül függetlenedni tudnak a fizetős eszközök által elsősorban támogatott formátumoktól, és ezzel költségektől kímélhetik meg a szervezetet. Cél az is, hogy a világ (vagy legalábbis a szervezetek) egy formátumot használjanak kommunikációra, így azt könnyebb tökéletesíteni, és a konverziós problémák is eltűnhetnek.

A berlini ODF Plugfesten Andreas Kawohl, a Freiburg Városi Tanácsának IT osztályán dolgozó szakember azonban arra mutatott rá, hogy az ODF még nagyon távol áll attól, hogy a dokumentum megosztásban sztenderd formátummá váljon. Elmondása alapján a Freiburgban működő adminisztrációs személyzet, akik jelenleg Microsoft Office és OpenOffice programcsomagot is használnak, egy hat hónapos időszakban 70 ezer OpenOffice dokumentumot készítettek, de sajnálatos módon a szervezeten kívül alig néhányan tudták azokat használni.

2007-ben döntöttek úgy a Freiburgi Városi Tanácsban, hogy kizárólag PDF és ODF formátumú dokumentumokat állítanak elő. Ennek érdekében mintegy 2 ezer munkaállomáson cserélték le az irodai programcsomagot OpenOfficera – a cél náluk is a szállítóktól való függetlenedés volt. A váltás itt is nehézkesen alakult; a megszokott környezetet nehéz volt elhagyni. Az erőfeszítések ellenére, azonban azt tapasztalják, hogy mivel egyelőre nem sokan követik a példájukat, és az úttörők közt vannak, akik az ODF bevezetését támogatják, jelenleg inkább hátrányban érzik magukat, mert a többi hivatalban, amelyekkel együtt dolgoznak, még mindig a.doc formátum a hivatalos és elvárt.

Az ODF elterjedését az is nehezíti, hogy a jelenleg használt programok, a Microsoft Office és a LibreOffice máshogy rendereli az ODF fájlokat, ami egy kormányzatnál, ahol hivatalos iratok és nyomtatványok is születnek, elvárás az, hogy mindenki azt lássa, amit az alkotó készített. Nagy előrelépés lenne, ha ezeknek a szoftvereknek a fejlesztői is törekednének arra, hogy az ODF fájlok egységesen jelenjenek meg, fordítódjanak le.

Szerencsére vannak azonban olyan kezdeményezések és megoldások, amelyek támogatják az ODF-et és bátorítják az embereket annak használatára. Ilyen például a WebODF amely egy ODF-et támogató JavaScript könyvtár. Ez a böngésző alapú szoftver szinte minden platform esetén támogatja a nyílt forrású dokumentum formátumot, mondta el Jos van den Oever, a szoftvert készítő KO társaságból. Segítségével táblázatok, szöveg feldolgozás, és prezentációk is integrálhatók weboldalakba, valamint office fájlokat is megtekinthetünk mobil eszközökön. Mobil eszközök közül egyelőre még csak Android készülékeken fut az alkalmazás, de az iPhone és iPad támogatás már készülőben van.

Az is az ODF jövőbeni elterjedésének előszobája, hogy az oktatási intézményekben szorgalmazzák a használatát, így a jövő nemzedék számára remélhetőleg ez lesz a természetes, megszokott formátum. Annak érdekében, hogy kialakuljon egy közös formátum, és ne a különböző formátumok és azok konvertálása váljon megszokottá, szükség van az úttörő szervezetekre, és azok kitartására, valamint a fejlesztőkre, akiknek talán üzleti szempontból nem feltétlenül érdekük ez a lépés, de remélhetőleg elkerülhetetlenné válik számukra. A mi életünk pedig egyszerűsödhet azzal, hogy minden dokumentumot, amit kapunk, a nélkül nyithatunk meg és olvashatunk olyan formában, amiben az alkotója létrehozta, hogy letöltenénk hozzá valamilyen konvertert.

Várjuk véleményed