Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Open Office – múlt és jövő

Egy igen részletes angol nyelvű cikk jelent meg a napokban a The H Open oldalon, amely az OpenOffice múltját követi végig, egészen a kezdetektől a jelenlegi helyzetéig. Akik nem ismerték korábban az OpenOffice kialakulásának hátterét, kimerítő képet kaphatnak arról, hogy hogyan lett mára nyílt forrású ez a népszerű irodai programcsomag. Az OpenOffice elődje ugyanis egy nem nyílt forrású program, a StarOffice.

A StarOffice egy méltán sikeres kereskedelmi szoftver volt, amelyet egy német társaság, a StarDivision dobott piacra. A StarDivision-t később, 1999-ben, a Sun Microsystems vásárolta meg. A Sun a StarOffice-t elsősorban azért vásárolta meg, mert akkoriban 42000 alkalmazottjának volt Unix munkaállomása, legtöbbjüknek windowsos laptopja, és olcsóbb megoldásnak tűnt egy komplett céget megvásárolni, mint minden egyes gépre Microsoft Office lincencet vásárolni.

Később OpenOffice néven nyílttá tették a kódot, azonban a licenc a Sun kezében maradt. A licenc liberális volt abban az értelemben, hogy engedélyezte a kód újrafelhasználását kereskedelmi szoftverekben. Így például az IBM is érdeklődött a kód iránt és a Lotus Symphony korai verziói OpenOffice alapúak voltak.

A közelmúltban az Oracle Sun fúzió borzolta a kedélyeket, hiszen ezzel párhuzamosan bekorlátozták az OpenOffice kódját, tehát ha bárki fejleszt bele, akkor lemond a fejlesztés tulajdonjogáról és azt az Oracle tulajdonába adja. Az Oracle pedig ezeket a fejlesztéseket eladhatja. A fejlesztők ezen némiképp felháborodtak, és otthagyták az OpenOffice-t ami most jelenleg egy az egyben a LibreOffice-ban él tovább. Az OpenOffice-t egyébként nem is fejlesztik ennek megfelelően, gyakorlatilag kiürült, csak néhány – az Oracle által fizetett – mérnök maradt benne, akik viszont nem tudják tartani a lépést a Libre többszáz fős fejlesztői közösségével.

Mára eljutottunk oda, hogy az ODF, a nyílt dokumentum formátum lesz a sztenderd  sok önkormányzatban és az oktatásban is. Ezzel együtt pedig a nyílt forrású megoldások is egyre nagyobb teret nyernek, mivel a közigazgatási szervezetek és több nagyobb vállalat is függetlenedni kíván mindenféle külső szervezettől, szoftverek terén is. A LibreOffice pedig lényegében az egyetlen minőségi alternatíva a kereskedelmi irodai programcsomagokra, amely azokkal teljesen egyenrangú módon képes támogatni az iskolai munkát.

Várjuk véleményed