Home
Belépés : RSS
RSS
: Twitter : Facebook

A váltás már elkezdődött

A tanárok többsége valószínűleg nemmel válaszolna, ha arra kérdésre kellene felelnie, hogy váltana e licencköteles szoftverek használatáról nyílt forráskódúakra. Az indok legtöbbször a kényelem, vagyis hogy megszokták már a szoftvereket, amiket jelenleg használnak.

Hány oktató ismeri vajon az ingyenes Moodle-t? A Moodle-t az Egyesült Államokban több ezer tanár használja mindennap. A Minnesota-i Intermediate District 287 például már 5 éve használja, idén még egy saját Moodle oldalt is létrehoztak. Egy Moodle szakértővel is büszkélkedhetnek, aki létrehozta a MoodleShare-t, egy olyan oldalt, ahol tanárok fejleszthetik és oszthatják meg egymással előadásaikat.

A Moodle Magyarországon is a leggyakrabban alkalmazott eLearning keretrendszerré vált az elmúlt években. Idén immáron hatodik alkalommal rendezték meg a Gödöllői Szent István Egyetemen a MoodleMoot, ahova elsősorban oktatókat, oktatásszervezőket, intézményvezetőket és döntéshozókat vártak. A MoodleMoot 2011 fő témája a Moodle 2.0 megjelenése volt.

Az ilyen alkalmazások jól mutatják, hogy akár megszokott licencköteles megoldásoknál, sokkal jobb szolgáltatást nyújthat egy nyílt forráskódú megoldás, amely köré könnyen szerveződik egy népes felhasználói csoport, aminek köszönhetően saját munkájukat is továbbfejleszthetik a felhasználók. Az átállás természetesen nem minden esetben könnyű. Amennyiben egy szoftver oktatása lépésről lépésre zajlik, úgy akadályokba ütközhet egy hasonló szolgáltatásokat nyújtó, de más szoftver bevezetése, mivel az oktatási folyamat nem támogatja a váltást.

Az átállási nehézségek ellenére érdemes mindenkinek bátorságot gyűjtenie, hogy a drága, licencköteles termékeket nyílt forráskódúakra váltsa le, hiszen a nyílt forrású programok el tudják látni ugyanazt a feladatot, mint a kereskedelmi szoftverek, vagy azoknál akár jobbak is lehetnek, mint ahogy azt a Moodle példáján tapasztalhatjuk. Nem utolsósorban pedig azoknál jóval olcsóbbak, aminek köszönhetően komoly megtakarítást érhet el egy intézmény.

Várjuk véleményed