Home
Belépés : RSS
RSS
: Twitter : Facebook

Open source: nincs ingyen, de nem is drága

Sok iskolai vezető, annak ellenére, hogy hallott már arról, hogy spórolni lehet az open-source termékek bevezetésével, mégsem indítja el intézményét ezen az úton, mivel az első dolog, amivel szembesül, az az átállás költsége. Valóban kiadással jár az, ha egy intézmény open-source termékekre vált. A későbbiekben viszont a fenntartási, és a fennmaradási költségek alacsonyak, vagy bizonyos esetben nincsenek. Vegyük például a licenszelést. Azok az intézmények, akik kereskedelmi termékeket használnak, komoly összegeket költenek a licenszekre.

Az Egyesült Államokban például számítógépenként 100 dollárt lehet megspórolni, ha a Microsoft Windows és Office termékek helyett open source megoldást választunk. Az amerikai Indiana állambeli Michigan City Area Schools az Indiana ACCESS program keretében 5, később, 2008-ban újabb 29 tantermet látott el nyílt forráskódú szoftverekkel futó asztali számítógépekkel. Ez a váltás olyan sikeres volt, hogy amikor 2009 januárjában és augusztusában újabb két iskolát nyitottak meg, az open source megoldást választották mindkét intézményben, ezzel épületenként 125 000 dollárt megspórolva. Minden iskola 350-400 számítógépet kapott, és mivel a Linux gyengébb, régebbi hardveren is kiválóan fut, gépenként 100 dollárt tudtak megspórolni. Új tantermek, illetve új intézmények nyitásakor komoly összeget lehet megtakarítani, ahogyan azt a fenti példa is mutatja.

Egy másik példa a texasi Klein Independent School District, amely intézménynél, az utóbbi években minden alkalommal, amikor új termék bevezetésére, vagy régiek megújítására volt szükség, open source, vagy shareware megoldásokat kerestek, amelyekkel csökkenthetik a kiadásokat. Az egyik példa, amikor csaknem 100 ezer dollárt sikerült megtakarítani: a számítógép klónozó szoftver (imaging) volt. A fenti példa jól mutatja, hogy fokozatosan is át lehet állni a nyílt forrású szoftverekre –akkor érdemes új, ingyenes vagy jelentősen olcsóbb megoldást keresni, amikor éppen fizetni kellene a korábban alkalmazott szoftver új verziójáért, vagy a licenszét kellene meghosszabbítani.

A legjobb, legnépszerűbb megoldások helyett inkább a célnak hatékonyan megfelelő eszközöket érdemes keresnie egy intézménynek, és ezzel függetlenedni egy vagy több nagyobb szoftvercégtől. Az open source megoldásoktól nem kell félni, érdemes példát venni azokról az országokról, intézményekről, akik ezekkel a megoldásokkal komoly összeget tudtak megtakarítani.

Várjuk véleményed