Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Google Chromebook diákoknak – nem reklám, csak egy lehetséges irány

Mára mintegy 10 millió diák használja a Google Apps-t. Erre a tényre támaszkodva jelentette be a Google a Chromebookot, amely nem más, mint egy olyan hardver, ami az internet valamint a GoogleOS és azon keresztül a Google Apps kiszolgálására, futtatására készült. Jelenleg a Samsung és az Acer gyárt Chromebookot, 400 és 500 dollár közötti áron, ahol a legdrágább modellek már 3G-t is támogatnak, az olcsóbbak pedig WiFi eléréssel rendelkeznek.

Mit is kínál egy Chromebook ezért az árért? Röviden egy web alapú operációs rendszert. Bővebben pedig: internetelérést, a Google Apps teljes választékát, gyorsan, 8 másodperc alatt felálló rendszert, egy napig kitartó akkumulátort, beépített biztonsági szolgáltatást, és mivel minden a felhőben tárolódik, az adataink elérését bárhonnan. Az eszköz, bár az online működés köré épült, támogatja már a Gmail és a Google Calendar offline használatát.

A Google egy ajánlattal állt az oktatási intézmények elé, miszerint ezt az eszközt havonta 20 dolláros áron kínálja diákonként. Ez az ár magasnak tűnhet, például egy 500 tanulót számláló intézmény számára ez éves szinten 90 ezer dollár, diákonként 180 dollár. A legtöbb intézményben azonban kevés olyan számítógép van, ha van egyáltalán, amit a diákok szabadon használhatnak. Legtöbbször csak egy számítógép, jobb esetben pedig egy labor van, ahol a diákok ismerkedhetnek a számítástechnikával. Az iskoláknak komoly beruházás ezeket az eszközöket megvásárolni, fejleszteni – ennek a költségéhez képest viszont már alacsonynak mondható a Google által ajánlott megoldás.

A Chromebook biztonságos, mivel ugyan állandó internetezést tesz lehetővé, ami veszélyt jelenthet a kiskorú felhasználóknak, hiszen olyan tartalmakat is elérhetnek, amelyek károsak, de komoly adminisztratív eszközök állnak rendelkezésre. Ezeknek a segítségével a rendszergazdák szabályozni tudják, hogy a felhasználók milyen App-okhoz férhetnek hozzá és milyen oldalakat tekinthetnek meg. A szabályozás hangolható a felhasználói körök szerint, így külön szabályok érvényesíthetőek a különböző korosztályba tartozó diákokra.

A Chromebook tehát egy újfajta eszköz, újfajta kezdeményezéssel. Bármely diák hasznára válhat a megszabott határok között használható internet, és a tanulást különböző módokon támogató Google App-ok. Az ajánlat ára nézhető több irányból is – csak a mértékét figyelembe véve borsos, de ahhoz a beruházáshoz képest, amellyel a diákokat ilyen közel vihetnék az informatikához, alacsony.

Egy hozzászólás to “Google Chromebook diákoknak – nem reklám, csak egy lehetséges irány”

  1. suerintem jo ötlet:) én a Legalonal veszek ilyen dolgokat:
    http://www.legalo.eu/hu/nn1nn1

Várjuk véleményed