Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook

Bukarestben is open source-ra nevelik a diákokat

A ROSEdu egy olyan szervezet, amely programozókból és az open source-ot támogatókból álló közösségre épül, és az oktatásban kívánja az emberekhez közelebb hozni a nyílt forráskódú megoldásokat. A ROSEdu-t  Bukarest Műszaki Egyetemén (Faculty of Automatic and Computer Science of Politehnica University of Bucharest) hozták létre 2007-ben, és elsősorban az ottani hallgatók a célcsoportja a szervezet tevékenységének. Az open source világát olyan események által mutatják be a hallgatóknak, mint a Linux Install Fest, a ROSEdu Tech Talks és a CDL.

A CDL tanfolyamot immáron harmadik alkalommal rendezte meg a szervezet a román fővárosban. A kezdeményezés rövid története során már komoly eredményeket hozott. Az egyetemisták ezúttal nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésében vehettek részt, ennek kapcsán megtapasztalhatták, hogy milyen az, amikor a valós életben folyik egy ilyen projekt. A tanfolyamon nyílt forráskódú eszközök segítségével ismerkedhettek meg különböző programnyelvekkel (C++, Python, Java, PHP), nagy hangsúlyt fektetve az objektumorientáltságra. Minden projektet egy mentor vezetett, aki mellett sokkal hatékonyabban dolgozhattak az eszközökkel most ismerkedő diákok. A tanfolyam végére a csoportok új funkciókat beépítő patchet hoztak létre a fő projektekhez. A kilenc hétig tartó tanfolyam nagy sikerrel zárult, ami egyaránt leszűrhető a résztvevők és a mentorok elégedettségéből.

Az idei alkalommal a Google és az IXIA is támogatta az eseményt, különböző díjakat felajánlva a résztvevőknek. Ezen cégek érdeklődése a ROSEdu tanfolyama iránt jelzi a kezdeményezés vállalati elfogadottságát.

A ROSEduhoz hasonlóan, az open source világát egyre több országban igyekeznek megismertetni a diákokkal. Az ilyen jellegű kezdeményezések világszerte arra engednek következtetni, hogy a nyílt forráskódú megoldások egyre nagyobb szerepet fognak kapni a jövőben. Sok diák fog kikerülni, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek majd ezen a téren.

Azoknak az országoknak, amelyek még nem léptek erre az útra, mindez jó példával szolgálhat arra, miszerint érdemes ilyen workshopokat, tanfolyamokat tartani, mert világszínvonalú cégek is felfigyelnek ezekre az eseményekre, és szívesen támogatják azokat. Nagyvállalatok, amelyeknek korábban nem voltak nyílt forráskódú megoldásai, mára már szükségét érzik annak, hogy beépítsék portfóliójukba azokat. Ez is okot ad arra, hogy az oktatásban egyre több diákkal ismertessék meg ezeknek az eszközöknek a használatát, hogy később, amikor végeznek, aktuális és használható tudásuk legyen ezen a téren.

Várjuk véleményed