Home
Belépés : RSS : Twitter : Facebook
Facebook

Oktatási intézményeket támogat a Novell

A huedu program keretében a Novell mintegy 133 ezer licenccel és komoly mérnöki támogatással áll a magyar oktatási intézmények mögé.

A magyarországi általános- és középiskolai, illetve felsőoktatási képzést nyújtó intézmények költségek nélkül, jogtisztán vehetik igénybe a Novell szoftveres termékportfóliójának szinte minden elemét, akár az intézmény saját hálózatában, akár oktatásra használva. A szoftverek felhasználásának lehetősége mellett a Novell támogatást is nyújt ezen termékek bevezetése és üzemeltetése terén.

Ezzel a lehetőséggel, a licencek komoly mennyiségének ismeretében, a jelenleginél jóval több intézmény élhetne. A támogatás lehetősége azokat is bátoríthatja, akiknek egyébként gondot okozna ezeknek a szoftvereknek a bevezetése az oktatásba. A nyújtott szolgáltatások bármely intézmény életét megkönnyíthetik, oktatási tevékenységüket pedig komolyabb szintre emelheti. Olyan intézményekben is érdemes áttérni a Novell által nyújtott szolgáltatásra, ahol az ezen szoftverek által támogatott, elvégzett feladatokat jelenleg más szoftverekkel valósítják meg. Érdemes lehet azért, mert bővebb szolgáltatást nyújt a Novell némely vetélytársánál, vagy azért mert több különböző szoftverszolgáltató termékei együttesen valósítják meg azokat a feladatokat, amelyek így egy forrásból érkeznének, ami a kezelhetőséget, vagy ezen szoftverek együttműködését nagyban növeli, illetve nem utolsó sorban a nyújtott támogatás miatt – és persze azért is, mert ingyenes. A támogatás teljes körű, és elérhető egy napközben működő információs vonalon, de van hivatalos elektronikus támogatás és közösségi támogatás is.

Azért természetesen több olyan intézmény is van, aki élt a lehetőséggel, köztük például a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A BME-en bevezetett huedu-s projekt célja az Ügyfél meglévő heterogén, nehezen karbantartható hálózati szolgáltatásainak egyszerűsítése, konszolidációja, új hardveren.  A rendszer elsődleges feladatai az email (SMTP, IMAP, webmail) szolgáltatás, tűzfal, router funkciók, web kiszolgálás (intra és extranet), DHCP, DNS, címtár és hálózat felügyelet. A fenti szolgáltatások mindegyikét a huedu program keretében rendelkezésükre bocsátott Novell termékekkel valósították meg. Ezeket a funkciókat az intézményben különböző elosztott szervereken és különböző operációs rendszereken valósították meg korábban, amely rendszerek fenntartása az eltérő eszközök és a több különböző operációs rendszer alapos ismerete miatt nehézkessé vált. Ezért is választották a huedu program keretében elérhető Novell termékcsomagot. Így egy könnyebben karbantartható és kezelhető keretbe kerültek mindazon szolgáltatások, amelyeket említettünk. A támogatás mellett a Novellnél igénybe vehető a rendszer üzemeltetésével kapcsolatos tanfolyam, amely szintén megkönnyíti a helyben történő problémamegoldást és üzemeltetést.

Várjuk véleményed