Home
Belépés : RSS : Twitter
Twitter
: Facebook
Facebook

Nyílt licencelésű tananyagok készültek

A Novell Magyarország támogatásával az Open SKM Agency elkészítette az első magyar nyelvű felnőttképzési oktatási tananyagot, amely az OpenOffice.org nyílt forráskódú irodai programcsomag és az openSUSE Linux disztribúció használatára készíti fel akár a teljesen kezdő szintű felhasználókat is. Mivel a hiánypótló tananyag ingyenes, bárki számára elérhető, valamint a kezdők számára is érthető magyarázatokkal és konkrét élethelyzetekből vett példákkal segíti a tanulást, hozzájárulhat a hazai digitális írástudatlanság csökkentéséhez. A nyílt forráskódú megoldások gyártófüggetlenségük és költséghatékonyságuk miatt egyre nagyobb teret hódítanak, például az Európai Unióban a kormányzati szektorban, és egyre inkább Magyarországon is – a most elkészült oktatási anyag a közalkalmazottakat is segíti az új technológiák megismerésében és munkaeszközként való használatában. A felnőttképzési tananyag használható otthoni, önálló tanuláshoz, vagy elsajátítható a Felnőttképzési Akkreditáló Testület (FAT) által akkreditált tanfolyamokon, amely az Open SKM Agency oktatási partnereinél országszerte elérhető, illetve bármely felnőttképzési intézmény jelentkezhet a tanfolyam megtartására az akkreditálást végző szervezetnél. A tananyagot minden egyes oktató a saját tanulóinak igényeihez alakíthatja, mert a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc megfelelően az szabadon felhasználható, azaz szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, illetve módosítható. Az elkészült tananyagok az ECDL modulvizsgák közül a „Szövegszerkesztés”, „Táblázatkezelés” és „Operációs rendszerek” modulok anyagait is lefedik.

„A „Biztonságosan és magabiztosan” című felnőttképzési tananyag sorozatként jelenik meg: az OpenOffice.org legújabb, 3.2.1.-es változatának használatához a szövegszerkesztő, a táblázatkezelő és a prezentációkészítő funkcióit lehet megtanulni, az openSUSE 11.3 disztribúció kezelésére pedig a teljesen kezdőtől az önálló otthoni és irodai használatig több szintű füzet is készült.” – mondta Tauszig Klára, az Open SKM Agency oktatási vezetője.

„A Novell számára fontos, hogy támogassuk az innovatív kezdeményezéseket. A nyílt forráskódú szoftverek mára nem csak elérik, de sok tekintetben felül is múlják a kereskedelmi szoftverek funkcionalitását. Mivel a közösség tagjai folyamatosan fejlesztik az újabb megoldásokat, amelyek azonnal bekerülhetnek a rendszerbe, több lehetőség van a kreatív ötletek megvalósítására. A nyílt forráskódú megoldások használata ezért már vállalati környezetben, irodai használatra is egyre nagyobb népszerűségnek örvend” – mondja Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója. „A magyar nyelvű tananyag elkészülését azért is tartjuk kiemelten fontosnak, mert jó úton haladunk afelé, hogy a nyílt forráskódú megoldások a hazai oktatásban is a piaci súlyuknak megfelelő figyelemben részesüljenek. Csak bátorítani tudunk minden oktatási intézményt, hogy használja ki ennek a szakmailag ellenőrzött felnőttképzési tananyagnak az előnyeit: alkalmazza az oktatók és tanulók igényeihez igazítva, modulokra bontva vagy együttesen, szerkessze és adja tovább szabadon a rugalmas licencelési lehetőségek szerint. A nyílt forráskódú fejlesztésnek köszönhetően mind a szoftver használata, mind az oktatást segítő tananyag ingyenes, így széles kör számára tesszük elérhetővé a számítógép-használatot, elősegítve ezzel a hazai lakosság körében a digitális írástudók számának növekedését” – tette hozzá Szittya.

Számítógép-használat az egyik legnépszerűbb ingyenes operációs rendszerrel, az openSUSE-val
Az egyik legnépszerűbb ingyenes linuxos operációs rendszer az openSUSE, amelyben minden szükséges funkciót megtalál, aki kommunikál a barátaival és ismerőseivel, zenét hallgat és képeket szerkeszt, híreket és információkat böngész, beszámolót és jelentést készít, weboldalt szerkeszt, vagy éppen otthoni hálózatot épít. Az openSUSE magyar nyelvű verziója a http://hu.opensuse.org/ oldalról tölthető le. Az „openSUSE” tárgyú tankönyv és elektronikus tananyag lefedi az ECDL „Operációs rendszerek” moduljának anyagát, ezen felül kitér a telepítés kérdéskörére is.

Elérhető tananyagok:

  • Biztonságosan és magabiztosan I. kezdő ismeretek: a tananyag tartalmazza az openSUSE operációs rendszerről, az OpenOffice.org telepítéséről és az alapvető számítógép kezelésről (pl. a kezelőfelület használata, ablakkezelés, programok indítása és leállítása) szóló ismereteket.
  • Biztonságosan és magabiztosan II. Az openSUSE operációs rendszer: ebben a füzetben szerepelnek a számítógép beállításai, a tömörítés, nyomtatás, a vírusokról és a kémprogramokról szóló ismeretek és az alkalmazások telepítésével kapcsolatos tudnivalók. Az ECDL 2. modulvizsgához szükséges rendszerbeállítások például ebben a füzetben találhatók.
  • openSUSE önállóan otthon és az irodában – A „Biztonságosan és magabiztosan” sorozat keretében: a tananyag elsajátításával a tanuló a gyakorlatban meg tudja oldani egy helyi hálózatban lévő számítógépes alkalmazás használatának mindennapi feladatait, pl. egy új (de a meglévővel egyenértékű) számítógép vagy egy eszköz illesztését, a „mindennapos” problémahelyzetek megoldását, de nem beleértve a hálózat konfigurálását, átalakítását.

A “Biztonságosan és magabiztosan I. kezdő ismeretek” és a “II. Az openSUSE operációs rendszer” együtt fedi le az ECDL 2. moduljának (Operációs rendszerek) syllabusát. Aki mélyebb technológiai ismeretekre vágyik a témakörben, annak az openSUSE kézikönyvet ajánljuk figyelmébe, amely szintén ingyenesen letölthető, magyar nyelvű dokumentáció.

Irodai programcsomag használatának elsajátítása az ingyenes OpenOffice.org segítségével
Az OpenOffice.org a vezető nyílt forrású irodai alkalmazáscsomag szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, bemutatókhoz, grafikához, adatbázisokhoz és más feladatokhoz. Nemzetközileg szabványosított formátumban tárolja az adatokat, valamint írja és olvassa más népszerű, akár kereskedelmi irodai alkalmazások állományait is. Napjaink legtöbb általános célú számítógépén működik. A tananyag az OpenOffice.org azon változatából készült, amely a LibreOffice, az új független OpenOffice alapját is képezi. Az „OpenOffice.org irodai használata” tárgyú tankönyv és elektronikus tananyag az OpenOffice.org Writer, Calc és Impress működtetésére tér ki. Lefedi az ECDL „Szövegszerkesztés” és „Táblázatkezelés” moduljának anyagát.

Elérhető tananyagok:

  • Biztonságosan és magabiztosan III. Az OpenOffice.org Impress bemutatókészítő
  • Biztonságosan és magabiztosan IV. Az OpenOffice.org Writer szövegszerkesztő
  • Biztonságosan és magabiztosan V. Az OpenOffice.org Calc táblázatkezelő

A tananyagot, amely a http://huedu.hu/dokumentumok/oktatasi-anyagok/biztonsagosan-es-magabiztosan/ oldalról tölthető le, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), mint az ECDL magyarországi nemzeti irodája akkreditálta. A tananyag a Creative Commons Nevezd meg! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható, azaz szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, illetve származékos művek és további feldolgozások is létrehozhatóak belőle. A tananyagot bármilyen formában felhasználó oktatóknak lehetőségük van megosztani egymással tapasztalataikat, és szakértőkkel konzultálni a http://huedu.hu/ weboldalon történő regisztráció után.

Várjuk véleményed