A Szegedi Rendészeti Szakközépiskola rendszergazdájának és informatika tanárának véleménye az OpenLabról

Középfokú oktatási intézmény tanára vagyok, aki rendszergazdai feladatokat is ellát. Azok közé tartozom, akik örömmel veszik ezt a kettős feladatkört, s úgy hiszem mindkét területen jól fel tudom használni a másik szakterületen szerzett tapasztalataimat.
Diákjaink érettségivel rendelkeznek, többnyire közvetlenül a középiskola befejezése után folytatják nálunk tanulmányaikat. Nyugodtan kimondhatom, hogy informatikai ismereteik, számítógéphasználati gyakorlatuk szintje igen széles skálán húzódik.
Oktatásban használt eszközeink zöme három vagy annál több éves (lényegesen több) volt, bár épp most vagyunk egy jelentős fejlesztés közepén.

A HUEDUról és az OpenLabról

HUEDU
Menjünk el a Tisztaszoftver Program weboldalára és nézzük meg a kínálatot, s próbáljuk meg igényeiket és lehetőségeinket egyeztetni. Milyen elvárásaim is voltak?

  • Jogtisztaság (örökös licencek?!)
  • Gazdaságosság az iskolának, nekem, az államnak
  • Az alábbi feladatok megoldhatóak legyenek:
  1. fájl- és nyomtató kiszolgálás;
  2. központi címtár
  3. levelezés
  4. tűzfal és gyorsítótár
  5. tanterem felügyelet
  6. integrált e-learning keretrendszer
  • Stabilitás
  • Támogatás
  • Rugalmasság

Kicsit bővebben a fentiek számomra azt jelentik, hogy meglévő gépparkunkon is elfogadható teljesítményt nyújtson mind a kiszolgálói, mind a munkaállomás oldal. További költségeket ne generáljon az alaprendszer (pl. víruskereső megoldás). Ne kelljen sok munkaórát „felesleges” telepítgetésekkel, javításokkal foglalkozni, vagyis ha lehet akkor legyen kész a telepített rendszer irodai csomagostól, böngészőstől, fájlkezelőstől, s legyen jogtiszta az oprendszertől az utolsó kis alkalmazásig, s lehetőleg ne kelljen évenként aggódni a lejárt licencek miatt, verziót váltani kényszerből, ne aggasszon az, hogy hány magos is a szerver, van-e upgrade alap. És persze az se baj ha nem kerül sok adóforintjába úgy általában mindenkinek.
Kezdő informatikusként az első hálózati operációs rendszerem a Novell 4.11-e volt, aminek a stabilitásáról internet szerte lehet valós történeteket olvasni. Én megtapasztaltam, és a jót nehezen felejti az ember. A fájlokat a felhasználók ne a saját munkaállomásukon tárolják, legyenek megosztott mappák, legyenek mentések, a nyomtatóra meg ne kelljen perceket várni, s persze lehessen látni mire is megy el a papír. A felhasználók adminisztrációjánál a központi címtár alapvető elvárás (integráltan működjön a levelezés, a tűzfal, az e-learninges portál, stb.).
Az előzőleg használt jól bevált programjaihoz ragaszkodik az ember, ám a megújulás és a korszerűség is kívánatos dolog. Ezért is tartom kiemelten fontosnak a magas szintű rendelkezésre állást és az ehhez szorosan kapcsolódó támogatást. Ez utóbbit tekintve szeretek közvetlenül a támogató szakemberrel beszélni, s persze a fórum, a levelezőlista, a tudásbázis megléte is előnyös.
És bár utoljára, de nem utolsó szempontként számomra a rugalmasság – több szempontból is – igen pozitív dolog. Nem szeretem például, ha egy rendszer erőszakosan egyeduralkodó akar lenni, ha nem törekszik kompatibilitásra, átjárhatóságra.
Lehet, hogy véletlen, de a Tisztaszoftver Program közoktatás linkjén elérhető oldalon a HuEdu Program középen helyezkedik el. Az én választásom az e program által biztosított alkalmazás csomagra esett, mert a fentieknek ez felel meg leginkább. Csak összefoglalva: jogtiszta, gazdaságos, stabil, rugalmas, széleskörű, valódi támogatás áll mögötte és szélsőségektől mentes. Akkor lássuk az OpenLabot!

OpenLab
Az előzőekre felfűzve gondolataimat kezdve a licencekkel. Az előző HUEDU programban megigényelt és meglévő örökös OES2, GroupWise, ZENworks, stb. licencek továbbra is érvényesek. Egyeztetve a OpenLab csapattal, olyan felállás kialakításában segítenek a helyszínen, amelyik a legoptimálisabban használja ki a „régi” és az új szolgáltatáscsomagokban rejlő lehetőségeket. Például eDirectory-GroupWise-Ilias-Squid integrálása, azaz a címtár és levelezés a „régi” licencek felhasználásával, míg az E-learning keretrendszer az „új” csomagból jön. És ráadásul ehhez a régi, öreg szerver(ek) is elégséges(ek)!

Természetesen nem egyből váltottunk. Előbb próbaként virtuális környezetben, majd vason települt az OpenLab kiszolgáló, a régi munkaállomásokon Windows kliensek, majd dualboottal OpenLab kliensek. A tapasztalataim alapján remekül ki lehet használni az OpenLab nyújtotta lehetőségeket. Melyek is tetszenek leginkább?

  • Kezdődik a könnyű telepítéssel, amely majdnem next-next-finish jellegű. A dokumentációkban leírtak alapján nagyon rövid idő alatt egy jól működő rendszert lehet felhúzni. (Itt emelném ki a jól megírt dokumentációkat!);
  • Felhasználók tömeges felvétele .csv fájlból (a mintát le lehet tölteni a kiszolgálóról);
  • Tűzfal, tartalomszűrés szabályok alapján, melyeket grafikus felületen lehet összeállítani;
  • SAMBA konfigurálás Webmin segítségével;
  • Fájlmegosztáshoz kvóták beállítása;
  • Az Ilias E-learning rendszer (személyes kedvencem) sok hasznos tananyaggal feltöltve érkezik;
  • A keretrendszer mellett dolgozatkezelési lehetőségek is vannak (bár én ezt nem használom, nekem elég az Ilias)
  • Az iTALC teremfelügyeleti rendszer – melynek magyarosításáért külön köszönet a Novellnek – nagyon hasznos, s igen figyelemre méltó, hogy a kliensek lehetnek akár Windows, akár Linux alapúak;
  • E-napló és levelezés címtár integrációja;
  • Órarend tervezési lehetőség;
  • Könyvtárkezelő program (valódi könyvek nyilvántartására!).

Fontos megjegyzés: a programcsomag kiadásról-kiadásra bővül, méghozzá felhasználói visszajelzések alapján! Igen hasznos programok kerültek bele az új telepítőkészletbe jól összecsiszoltan. Lényeges, hogy a programcsomag valamennyi része nyílt forráskódú, máshonnan is beszerezhető, ám jelen esetben számomra például pont az jelenti az egyik legnagyobb előnyt, hogy ezek az összetevők eleve összehangoltan működnek.
Felmerülhet a kérdés, hogy mindegyikre szükség van-e? Egyáltalán nem biztos, de a jó hír az, hogy a szükségtelen modulok kikapcsolhatóak.
Folytatva az előző felsorolást:

  • A rendszer nem érzékeny vírusokra (szerver-kliens), de például a levelezést illik átvizsgáltatni más operációs rendszerek kedvéért (is), s erre ott az integrált ClamAV;
  • Kliens oldalon sem lehet panasz a telepített programokra, hisz inden általános munkafeladatra találhatunk megfelelő alkalmazást (böngészés, levelezés, szövegszerkesztés, táblázatkezelés, stb.);
  • A Gnome3 szép és korszerű

És lehetne még sorolni.
A hosszú felsorolás után még egy igen hangsúlyos tény az, hogy régi munkaállomásainkon az XP utáni Microsoft által fejlesztett operációs rendszerek el sem indulnak, vagy ha mégis, akkor jóval több memória, másik hálózati-, hang- és videokártya kell. Az OpenLab kliens települ, fut, működik, igaz a memóriáért ez az operációs rendszer is hálás. Hasonló a helyzet a régi nyomtatóinkkal is. Márpedig az XP felett eljárt az idő.

És végül…

Említettem, hogy éppen fejlesztjük az eszközparkunkat. Van/lesz új munkaállomás, szerver. És igen, lesz virtualizáció is (Proxmox), mert a vas el fogja bírni. Terveim szerint a továbbiakban a feladatok jelentős részét szerver oldalon az HUEDU által biztosított megoldások fogják kiszolgálni, de lesz Windows-os kiszolgáló is. A tantermi munkaállomásokon multiboot, kollégiumi illetve könyvtári munkaállomásokon tisztán OpenLab kliens fut majd.

Igen fontosnak tartom oktatási szempontból (ez akár hitvita is lehet), hogy például szövegszerkesztő program kezelését, vagy szövegszerkesztést tanítsunk-e, hogy milyen operációs rendszeren tanítsunk, hogy milyen böngészőt használjunk. És lehetne még sorolni.
Azt gondolom, hogy a diákokat fel kell készíteni a sokszínűségre, a rugalmasságra, arra hogy ismereteiket eltérő környezetben is tudják használni, s ebben folyamatban a zárt és nyílt forráskódú szoftverek nem kizárólagos alkalmazása is egyfajta módszer.
Szándékosan hagytam utoljára azt a tapasztalatot, mely szerint új diákjaink döntő többsége nem látott még olyan működő munkaállomást, amelyen valamelyik Linux disztribúció futott volna. Pedig ugye van egy pár, lenne miből válogatni. Saját használatú laptopomon OpenSUSE+KDE fut a Windows 7 mellett. Többnyire az OpenSUSE-t használom a legteljesebb megelégedéssel. Diákjaim általában gyorsan felfigyelnek az effektekre, az asztalokra, a gyors betöltésre, leállásra. És a „mibe kerül” kérdés után csodálkozva mondják ki, hogy akkor ezt otthon is lehetne használni… Egy kis jogkövető magatartásra nevelés.

Drubina László
Szegedi Rendészeti Szakközépiskola